Παραδοσιακά προϊόντα της Σίφνου

Τι μπορείτε να αγοράσετε από τη Σίφνο

Γνωρίστε τα προϊόντα της Σίφνου

Κεραμικά

Ο επισκέπτης της Σίφνου φεύγοντας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα αναμνηστικών. Εκτός των άλλων οι Σιφνιοί είναι γνωστοί για την παραγωγή κεραμικών, μία τέχνη που κρατάει από τα αρχαία χρόνια στη Σίφνο. Παλιότερα τα σκεύη που κατασκευάζονταν ήταν μόνο μαγειρικά, καθώς ο σιφνέικος πηλός έχει πυρίμαχες ιδιότητες και άρα είναι κατάλληλος για μαγειρικά σκεύη.

Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά, που θα βρείτε σε όλα τα εργαστήρια κεραμικής της Σίφνου, είναι η σκεπασταριά (σκεύος για τα ρεβύθια) και το μαστέλο (βαθύ κωνικό σκεύος για το πασχαλινό κρέας.

Εκτός από αυτά όμως μπορείτε να προμηθευτείτε και άλλα πήλινα είδη (διακοσμητικά ή χρηστικά), που οι αγγειοπλάστες της Σίφνου φτιάχνουν με μεράκι.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό πήλινο που "κρατάει" από τη Σίφνο, είναι ο φλάρος, το τελείωμα δηλαδή της καμινάδας. Από εδώ προέρχεται και η λαϊκή φράση: τον κακό σου τον καιρό και τον μαύρο σου τον φλάρο!" (αναφερόταν παλιά όταν κάπνιζε ο φλάρος λόγω κακής κατασκευής).

Επίδειξη αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

Φαγώσιμα

Μπορεί η Σίφνος να μην έχει μεγάλα δάση, έχει όμως θυμάρια σχεδόν σε όλες τις πλαγιές της. Αποτέλεσμα αυτού είναι το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι που παράγεται στη Σίφνο από ντόπιους παραγωγούς και μπορείτε να το βρείτε σε πολλά σημεία στη Σίφνο. Το άρωμα και η γεύση του είναι μοναδικά!

Επίσης θα βρείτε παραδοσιακά τυριά από ντόπιους παραγωγούς που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και γιατί όχι να πάρετε και μαζί σας φεύγοντας. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: η μανούρα, η χλωρομανούρα και η μυζήθρα.

Οι γλυκατζήδες επισκέπτες της Σίφνου δεν θα απογοητευτούν ούτε σε αυτό τον τομέα. Δοκιμάστε τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου, όπως παστέλι, αμυγδαλωτά, μελόπιτα, λωλή κ.α.

Τέλος, όσοι αγαπάτε τα παραδοσιακά ελληνικά μυρωδικά και βότανα, δεν θα απογοητευτείτε. Σε όλο το νησί φύεται άφθονη ρίγανη, άγρια μέντα, θυμάρι, φασκόμηλο και κάπαρη που συνοδεύει εξαιρετικά τις σαλάτες. Τα περισσότερα από αυτά διατίθενται σε εμπορικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα σε όλη τη Σίφνο.

Φωτογραφίες

Κάπαρη σε πέτρινο τοίχο στον Αρτεμώνα Παραδοσιακό κεραμικό σκεύος για την παρασκευή ρεβιθάδας στη Σίφνο Παραδοσιακό τυρί με γύλι Κρεμώδες τυρί μυζήθρα

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το sifnos-greece δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα sifnos-greece είναι ανεξάρτητες από το sifnos-greece και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το sifnos-greece δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή