Άι Λούκας, Σίφνος

Ο οικισμός του Άι Λούκα στη Σίφνο

Ο γραφικός οικισμός του Άι Λούκα, στη Σίφνο

Ο Άγιος Λουκάς ή Άι Λούκας (όπως λέγεται στη Σίφνο) ήταν ένας από τους οικισμούς που συνέθεταν την κοινότητα του Αρτεμώνα. Η ονομασία του οφείλεται στην εκκλησία του Αγίου Λουκά.

Στον Άι Λούκα αξίζει να επισκευθείτε τη δισυπόστατη εκκλησία της Παναγίας τα Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες του διάσημου Σιφνιού αγιογράφου Αγάπιου. Το όνομα Γουρνιά, οφείλεται σε μικρές λίμνες (γούρνες), πέτρινοι λάκοι που υπήρχαν στο παρακείμενο ρέμα, όπου έπλεναν τα ρούχα τους οι γυναίκες του χωριού. Επίσης στον Άι Λούκα βρίσκονται οι εκκλησίες του Άι Γιώργη του Αφέντη του 1645 και η Παναγιά της Άμμου.

Ο Άι Λούκας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σίφνου, με πλακόσστρωτα σοκάκια και όμορφα αρχοντικά. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.α.

Φωτογραφίες

Σπίτι στον οικισμό του Άι Λούκα Ο οικισμός του Άι Λούκα όπως φαίνεται από την Απολλωνία Καμάρα με θέα στο Κάστρο και στη θάλασσα Εκκλησία μέσα στον οικισμό του Άι Λούκα Κήπος μέσα στον Άι Λούκα Θέα στο Κάστρο από τον Άι Λούκα

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το sifnos-greece δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα sifnos-greece είναι ανεξάρτητες από το sifnos-greece και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το sifnos-greece δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή