Χαλαροί περίπατοι στη Σίφνο

Γνωρίστε τη Σίφνο περπατώντας

Απολαύστε τον περίπατό σας στη Σίφνο

Βόλτα στην Απολλωνία

Η Απολλωνία είναι περισσότερο γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της καθώς εδώ συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή της Σίφνου, με πολλά μπαράκια και καφέ. Ωστόσο αξίζει μία βόλτα στα σοκάκια της και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας πρωινές ή απογευματινές. Μη διαστάσετε να στρίψετε δεξιά ή αριστερά στα κάθετα σοκάκια του κεντρικού πλακόστρωτου και θα ανακαλύψετε πολλές κρυμμένες γωνιές.

Σπίτια κατάλευκα, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, με απλά χαρακτηριστικά και κατάφυτες αυλές, δίπλα σε πανέμορφα γραφικά εκκλησάκια με λευκούς και γαλάζιους τρούλους. Στην πλατεία του Ηρώου μπορείτε να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό μουσείο της Σίφνου.

Βόλτα στην Απολλωνία Σίφνου

Απολλωνία - Πάνω Πετάλι - Αρτεμώνας

Μία πολύ ωραία και χαλαρή διαδρομή, ιδιαίτερα για τις απογευματινές ώρες είναι αυτή που ξεκινάει από την Απολλωνία και καταλήγει στον Αρτεμώνα. Το πλακόστρωτο ξεκινάει από την πλατεία Ηρώων, δίπλα σχεδόν στο φαρμακείο. Στην αρχή του περνάτε από την Παναγία την Γερανιοφόρα, όπου μπορείτε να κάτσετε στην αυλή της και να ξαποστάσετε για λίγο. Στην αυλή της εκκλησιάς οργανώνονται το καλοκαίρι τα λογοτεχνικά Σαββατόβραδα.

Συνεχίζοντας από εδώ περνάτε ανάμεσα από τα σπίτια με τις βουκαμβίλιες και τις καπαριές στους τοίχους. Έχετε φτάσει πλέον στο Πάνω Πετάλι και μετά από λίγο φτάνετε στην Παναγιά τα Γουρνιά. Στα δεξιά βλέπετε την άσφαλτο. Την αγνοείτε και συνεχίζετε να διασχίζετε το πλακόστρωτο που σε λίγο φτάνει στον Αρτεμώνα.

Ο Αρτεμώνας της Σίφνου

Βόλτα στα στενά του Αρτεμώνα

Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέσα στον Αρτεμώνα, να θαυμάσετε τα επιβλητικά αρχοντικά του με τους μεγάλους κατάφυτους κήπους και να φτάσετε μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκονται δύο καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι της Σίφνου.

Στην αρχή της διαδρομής στον Αρτεμώνα θα συναντήσετε και το Δημοτικό Σχολείο Σίφνου, ένα πολύ όμορφο κτίριο με μεγάλο κήπο. Στον Αρτεμώνα βρίσκονται και μερικά από τα καλύτερα και πιο παραδοσιακά εργαστήρια γλυκισμάτων της Σίφνου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αμυγδαλωτά και παστέλι.

Στη βόλτα σας μέσα στον Αρτεμώνα θα συναντήσετε τις εκκλησίες Παναγιά η Κόχη, Παναγιά της Άμμου και Παναγιά του Μπαλή. Απέναντι από την τελευταία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια (τους καλοκαιρινούς μήνες) έκθεση με λαογραφικό υλικό και σκηνές από την παλιά ζωή στη Σίφνο, με τίτλο "Εμείς παλιά στα σπίτια μας".

Βόλτα στο Κάστρο

Το Κάστρο, η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου προσφέρεται επίσης για ένα χαλαρό σεργιάνι μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του. Περπατήστε στα πλακόστρωτα στενάκια, και σίγουρα θα δείτε εικόνες που θα σας μείνουν. Αρχαίοι κίονες ενσωματωμένοι σε νεότερα κτίρια, λάρνακες και αγγεία ως διακοσμητικά στοιχεία, αρχαίες λότζιες (είσοδοι), μικρές εκκλησιές απόλυτα εναρμονισμένες με το οικιστικό σύνολο.

Περπατήστε στο περιφερειακό πλακόστρωτο μονοπάτι που περνάει από την έξω πλευρά του Κάστρου και απολαύστε το γαλάζιο του Αιγαίου, και το εκκλησάκι της Εφταμάρτυρος, που είναι χτισμένο πάνω στο βράχο. Στο βάθος φαίνεται και η Παναγία η Πουλάτη, με τον γαλάζιο τρούλο και τα κόκκινα κεραμικά ακροκέραμα.

Η μία από τις εισόδους στον οικισμό του Κάστρου στη Σίφνο

Στη βόλτα σας στο Κάστρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου όπου μπορείτε να δείτε συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών, αλλά και άλλων ευρημάτων από τη γύρω περιοχή.

Γλυφό - Αποκοφτό

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Σίφνου, από την παραλία του Γλυφού μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στη Χρυσοπηγή, την πολιούχο της Σίφνου. Είναι ένα από τα πιο πολυπερπατημένα μονοπάτια της Σίφνου.

Ο Άγιος Χαράλαμπος στο μονοπάτι Γλυφό-Χρυσοπηγή στη Σίφνο

Στην αρχή του, στα αριστερά υπάρχουν υπολείματα σκάλας μεταφόρτωσης μεταλεύματος από την εποχή που λειτουργούσαν τα ορυχεία στη Σίφνο.

Λίγο μετά φτάνετε στο εκκλησάκι του Άγιου Χαράλαμπου, όπου αξίζει να κάνετε μία στάση και να απολαύσετε τη θέα.

Ο Φάρος, το Γλυφό, η Φασολού και η εκκλησία του Σταυρού στη μία πλευρά και ο βράχος της Χρυσοπηγής από την άλλη. Από εδώ είναι ένα από τα λίγα σημεία που φαίνεται ο βράχος να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Σίφνο. Συνεχίζετε το μονοπάτι και σε 5 λεπτά φτάνετε στο Αποκοφτό, την παραλία της Χρυσοπηγής.

Φωτογραφίες

Κεραμικές καμινάδες στον Αρτεμώνα Βόλτα στον Αρτεμώνα στη Σίφνο Η εκκλησία της Χρυσοπηγής στη Σίφνο Το περιφερειακό μονοπάτι του Κάστρο και οι Εφτά Μάρτυρες Η εκκλησία Παναγία Γερανιοφόρα Βόλτα στον οικισμό του Κάστρου Βόλτα στον οικισμό του Κάστρου Ο οικισμός του Αρτεμώνα και το Πάνω Πετάλι Το μονοπάτι από τη Χρυσοπηγή στον Φάρο

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το sifnos-greece δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα sifnos-greece είναι ανεξάρτητες από το sifnos-greece και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το sifnos-greece δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή