Κάστρο, Σίφνος

Ο παραδοσιακός οικισμός του Κάστρου στη Σίφνο

Ο γραφικός οικισμός του Κάστρου, αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου

Το Κάστρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σίφνου, και είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, ένα φρούριο. Ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836.

Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος με χαρακτηριστικά φρουρίου προκειμένου οι κάτοικοι να είναι προστατευμένοι από τις επιδρομές. Έτσι υπάρχει το εξωτερικό τείχος (κάποια τμήματά του σώζωνται ακόμα και μπορείτε να τα δείτε) και στο εσωτερικό τα σπίτια είναι "στριμωγμένα" και χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο.

Ο οικισμός διατηρεί τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου οχυρού που χτίστηκε από τη δυναστεία του Ντα Κορόνια γύρω στο 1635.

Διαθέτει μόνο μία πλατεία, παρά το μέγεθός του, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ιδιόμορφο είναι το γεγονός ότι πολλά δρομάκια είναι στην ουσία οι οροφές των σπιτιών. Τα σπίτια στο Κάστρο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα στενομέτωπα και τ'αρχοντόσπιτα. Τα στενομέτωπα μονόσπιτα αποτελούν κυρίως τον εξωτερικό δακτύλιο, και είναι είναι κτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο.

Περπατώντας στο Κάστρο θα δείτε πολλά υπολείματα των αρχαίων χρόνων ενσωματωμένα στα μεταγενέστερα κτίρια, όπως αρχαίους κίωνες, μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα πάνω από τις πόρτες.

Κρυμένα στα σοκάκια του Κάστρου, αλλά και στην έξω πλευρά υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφέ, κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής με γλυκά της Σίφνου.

Στην αρχή του Κάστρου, στο περιφερειακό μονοπάτι, ξεκινάνε τα σκαλιά που καταλήγουν στο εκκλησάκι Εφτά Μάρτυρες, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο. Η διαδρομή και ιδιαίτερα η επιστροφή είναι λίγο κουραστική (περίπου 30 λεπτά) αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο, καθώς τα χρώματα που συνθέτει ο βράχος και η θάλασσα εκεί είναι πραγματικά μαγευτικά.

Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες της Σίφνου που προτιμούν τα βράχια της Εφταμάρτυρος για να απολαύσουν τον καλοκαιρινό ήλιο και τη θάλασσα.

Στα νότια του λόφου του Κάστρου βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου, όπου σήμερα λειτουργούν εστιατόρια και ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Εδώ καταλήγει και το μονοπάτι που συνδέει τον Φάρο (το παλιό λιμάνι) με το Κάστρο.

Ο οικισμός του Κάστρου την άνοιξη

Στο Κάστρο υπάρχει και Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει θαυμάσιες συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών.

Στην αρχή του Κάστρου, στο παλιό δημοτικό σχολείο φιλοξενούνται το καλοκαίρι εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α.

Φωτογραφίες

Ο οικισμός Κάστρο και το αρχαίο λιμάνι Σεράλια Χαρακτηριστικό πλακόστρωτο σοκάκι στο Κάστρο Αρχαίος κίονας σε σπίτι στο Κάστρο Το εκκλησάκι Εφτά Μάρτυρες την ώρα της δύσης Πλακόστρωτο σοκάκι στο Κάστρο Ο οικισμός του Κάστρου Κόκκινο μπαλκόνι σε σπίτι στο Κάστρο Ο οικισμός του Κάστρου με συννεφιά Η παραλία της Σεράλιας στο Κάστρο

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το sifnos-greece δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα sifnos-greece είναι ανεξάρτητες από το sifnos-greece και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το sifnos-greece δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή