Εξάμπελα, Σίφνος

Ο οικισμός των Εξαμπέλων στη Σίφνο

Ο γραφικός οικισμός των Εξαμπέλων, στην κεντρική Σίφνο

Στην τοπική διάλεκτο της Σίφνου, Εξάμπελα θα πει αμπέλια που έχουν εγκαταλειφτεί και έχουν μετατραπεί σε χωράφια.

Τα Εξάμπελα βρίσκονται μετά την Απολλωνία, είναι κεντρικός οικισμός και εδώ κατοικεί ένα μεγάλο μέρος των μόνιμων κατοίκων της Σίφνου.

Περιπλανώμενοι στα σοκάκια των Εξαμπέλων, όπου και εδώ κυριαρχεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φτάνετε στο εκκλησάκι του "Γέρου" Άι Νικόλα, όπου υπάρχει και ο τάφος του Σιφνιού ποιητή Αριστομένη Προβελλέγιου.

Τα Εξάμπελα είναι και ο τόπος καταγωγής του μεγάλου έλληνα αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Στη Ν.Α. πλευρά του οικισμού βρίσκονται τα ερείπια του Μαύρου Πύργου, ενός από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους πύργους της Σίφνου.

Στη Σίφνο τα τελευταία χρόνια, την Κυριακή της Πεντηκοστής, αναβιώνει το σύστημα επικοινωνίας των αρχαίων πύργων, πλήθος εθελοντών να "ανάβει" ακόμα και τους πιο απομακρυσμένους πύργους.

Λίγο μετά το τέλος του οικισμού, στο δρόμο προς ελικοδρόμιο βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Βρύσης, του 1642, όπου λειτουργεί το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Απέναντι από τη διασταύρωση για το ελικοδρόμιο ξεκινάνε και τα μονοπάτια που καταλήγουν στο Κάστρο και στο Κάτω Πετάλι.

Στα Εξάμπελα υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα για τους θερινούς αλλά και τους χειμερινούς μήνες, σούπερ μάρκετ, εστιατόριο κ.λ.π.

Φωτογραφίες

Ο οικισμός Εξάμπελα από μακριά Ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα Η κεντρική εκκλησία των Εξαμπέλων Παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα Εξάμπελα Το ξωκλήσι του γέρου Άι Νικόλα στα Εξάμπελα Το μοναστήρι της Βρύσης στη Σίφνο

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το sifnos-greece δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα sifnos-greece είναι ανεξάρτητες από το sifnos-greece και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το sifnos-greece δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή