Αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο

Περιγραφή του τρόπου επικοινωνίας με τους αρχαίους πύργους στη Σίφνο

Δίκτυο επικοινωνίας των αρχαίων πύργων της Σίφνου

Το δίκτυο των πύργων

Στη Σίφνο μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί 76 αρχαίοι πύργοι. Τα θραύσματα αρχαίων αγγείων που βρέθηκαν γύρω από τους πύργους, αποδεικύουν ότι οι πύργοι χτίστηκαν μεταξύ τους 6ου και του 3ου αι. π.Χ. Τα ευρήματα επίσης μαρτυρούν ότι όλοι οι πύργοι είναι στρογγυλοί και τουλάχιστον διώροφοι με εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους. Οι περισσότεροι ίσα που διακρίνονται.

Ο Μαύρος πύργος στα Εξάμπελα Σίφνου

Η ιστορία για το πως προέκυψαν οι πύργοι και σε τι χρησίμευαν έχει ως εξής:

Το 524 π.Χ. Σάμιοι φυγάδες έρχονται στη Σίφνο. Είναι πολιτικοί αντίπαλοι του δαιμόνιου τυράννου της Σάμου Πολυκράτη, και ζητούν από τους κατοίκους της Σίφνου οικονομική βοήθεια 10 ταλάντων. Οι Σιφνιοί αρνούνται να τους τα δώσουν και τότε οι Σάμιοι τους πολιορκούν και λεηλατούν, υποχρεώνοντάς τους να τους δώσουν το τεράστιο ποσό των 100 ταλάντων. Από τότε ξεκίνησε η παρακμή της Σίφνου. Οι πύργοι κτίσθηκαν μετά την επιδρομή των Σαμίων με σκοπό να στέλνουν σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις.

Αργότερα το δίκτυο των πύργων αναπτύχθηκε και το σύστημα ανταλλαγής σημάτων εξααπλώθηκε σε ολόκληρη τη Σίφνο. Ο τρόπος επικοινωνίας όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης σε κάποιο γραπτό του, πρέπει να ήταν η φωτιά και ο καπνός.

Αργότερα οι πύργοι χρησίμευσαν ως προστατευτικά κτίσματα για τα γυναικόπαιδα και ήταν πλήρως εξοπλισμένοι με αγροτικά εργαλεία, στέρνες και αποθήκες. Οι πιο ισχυροί πύργοι χρησίμευαν στην απώθηση των πειρατών.

Οι πύργοι στις μέρες μας

Στη Σίφνο σήμερα σε καλή κατάσταση είναι ο Άσπρος Πύργος, δίπλα στον δρόμο για Πλατύ Γιαλό, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμος.

Στη Ν.Α. πλευρά των Εξαμπέλων βρίσκονται τα ερείπια του Μαύρου Πύργου, ενός από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους, ο οποίος είναι επισκέψιμος.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πύργο της Καταβατής (400 π.Χ.) ο οποίος βρίσκεται στη θέση "Καδέ" στο δρόμο για το Βαθύ.

Στη Σίφνο πλέον, στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, μία μέρα κάθε χρόνο - την παραμονή του Αγίου Πνεύματος - γίνεται αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των πύργων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών από όλη τη Σίφνο, οι οποίοι ακολουθούν κάποιες φορές μεγάλα μονοπάτια για να φτάσουν στους "πύργους τους" και να τους ανάψουν. Έτσι μία μέρα κάθε χρόνο "ζωντανεύουν" τα αρχαία μνημεία της Σίφνου.

Φωτογραφίες

Ο πύργος του Ζαμαριά στο παλιό μονοπάτι της Χερρονήσου Ο αρχαίος πύργος στο Φαράγγι τη μέρα της αναβίωσης του δικτύου επικοινωνίας Επικοινωνία πύργων με καπνό πάνω από το Βαθύ Το αρχαίο κτίσμα Καμπαναριό όπως φαίνεται από τον δρόμο Εθελοντές συμμετέχουν στο σύστημα αναβίωσης των πύργων

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το sifnos-greece δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα sifnos-greece είναι ανεξάρτητες από το sifnos-greece και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το sifnos-greece δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή